Norway - Trondheim

See the Light

See the Light

Készülni messziről

2015. január 28. - Samwise

Mi volt az első lépés, a kezdet az úthoz?

Mikor az elhatározás megszületett, tudnom kellett néhány kérdésre a választ a kinti léttel kapcsolatban. Mennyi időt szeretnék eltölteni külföldön tanulással? Hogyan kaphatok támogatást, mennyire elég az, és mennyit kell még hozzátenni a biztonságos mindennapi léthez?

Volt egy olyan -mostanra már kósza- elképzelésem, miszerint egy évet lenne jó eltölteni Trondheim-ben. Hamar kiderült, hogy nem lehetséges. Sem az adminisztrációs sem a támogatási feltételek nem voltak tisztázottak még akkor. Maradt tehát becélozva a fél év. 

trondheim_winter.jpg-Trondheim télen-

A következő kérdésre, hogyan is szerezhető támogatás, hamar jött is a válasz. ERASMUS+. igen az ott egy plusz. Az új Uniós fejlesztési ciklus végett megújult a korábbi Erasmus program is, aminek köszönhetően valamivel több támogatás járhat a drágább országokba pályázó hallgatóknak. Ehhez más nem kellett, mint hogy tanuljak, és lehetőleg jól. 

Oké, támogatás is szerezhető még valamivel több is, mint korábban, de mire elég? Azon beszámolók alapján, akik már megjárták, a kollégium 400-450 euró/hó, és a mindennapokhoz kell majdnem ugyanennyi. A szerezhető támogatás 500+100 havonta, amihez kis matekkal is kell még kb 2-300 euró egy hónapra. Hmmm, de hogy? Családomat már nem szeretném ekkora kiadással terhelni 24 évesen... 

trondheim_3.jpg-Trondheim nyáron-

Hozzátartozik az információkhoz, hogy mester tanulmányokat folytatok, így az első két félévben (mikor a pályázási időszak volt) megcsináltam az összes kötelező tárgyat, hogy Norvégiára egyedül a diplomamunka maradjon. Így volt választási lehetőségem, hogy az utolsó tanévben ősszel, vagy tavasszal kerüljek el külföldre. Az anyagiak miatt végül egy épkézláb lehetőség maradt.

Egy félévvel később kimenni, és addig dolgozni az őszi szemeszterben, hogy legalább hozzájárulni tudjak a kinti költségekhez... 

Végül a távlati terv elkészült: fél év Trondheim-ben, tanulni, hogy meglegyen az ERASMUS+, ősszel dolgozni, hogy legyen kint miből élni tavasszal.

Voilá, már csak meg kell valósítani (: 

Csak..

A bejegyzés trackback címe:

https://nor-th.blog.hu/api/trackback/id/tr697117411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása