Norway - Trondheim

See the Light

See the Light

Szertelen dolgok

2015. április 16. - Samwise

Késlekedésnek oka volt/van: pár órája fejeztem be a norvég vizsgámat (eredmény 3 hét múlva, de majd kiderül), diplomamunka első tüzetesebb része közel készre formázva elkészült (már csak kétszer ennyi van hátra) és terepen majd laborban mérés. Minden esemény persze esőben, napban, szélben hóban. 

Igen hóban. Április 15-e van, ma is esett.. Ahogy az elmúlt napokban is. Nem marad meg, ahhoz már nincs elég hideg, de mint korábban már írtam, 5 fokban is hajlamos hó esni az égből. Mindegy is, más dolgom van. 

Közeledik lassan a félév vége. Jelzi ezt a mai vizsga is. Sűrűsödnek a dolgok, amit nem érzek problémának, meg kell küzdeni vele. Végtére is, ezért jöttem. Szerencsére sok jó dolog is akad a következő hetek eseményei között. Csapongok az események áradatában, nem is lesz ez másként a mai bejegyzésben sem.

Először is most hétvégén barátok érkeznek Oslóból pár napra, hogy felfedezzék a várost, és hogy meglátogassanak. Rá alig 10 napra pedig Trondheim-be érkező Kedvessel megyünk viszontlátogatni őket a norvég fővárosban. A kettő között pedig Lofoten-hez kirándulok el.

Az egyik legszebb helye az országnak, úgy tartják, na nem mintha nem lenne amúgy is gyönyörű e föld. Na de nem szeretnék előre ámuldozni, legyen jó időnk és épségben térjünk haza, ez a lényeg. Várhatóan érkezik majd külön poszt az egész utazásról.

Múlt héten viszont a közeli folyómenti településre, Kvål városába jutottunk el egy tanszéki emberrel. A dolog egyszerűnek indult: lementünk a folyómederbe, hogy hordalékmintákat gyűjtsünk, amennyit csak lehet. Szép napnak indult, már 10 óra előtt terepen voltunk. Igen ám, de fél 11-kor eső és később a szél köszöntött be, és nem is tágított. Kénytelenek voltunk mi visszavonulni a gyűjtött 6 mintával. Még minimum ennyi jó lett volna első körben. 

fullsizerender_44.jpgTerepen a mintavételi terület kijelölésével

Folytatásaként e hét elején szintén a tanszékre mentem, a szerzett mintákat elemezni a helyi laborban. El kell mondanom, hogy az otthoni laborhoz képest 6 - 10-szer nagyobb alapterületen fekszik hihetetlen dolgokkal. Egyik részen közeli fjord kismintája ádáz HD kamerákkal övezve, mellette kiszolgált részvízgyűjtő lefolyásmodellje, amott meg kőzetminták és szeletben felépített völgyzárógát vészárapasztójának kisminta modellje épp 100 l/s vízhozamú áradat alá temetve. És mindezek az egész labor alig 40 százalékát foglalják el. Szakmai vidámpark ez itt, komolyan mondom.

img_3139.JPGVigyori háttérben Geiranger fjord kismintájával

Észre sem veszem és elrepült a fél nap. Szerencsére amiért jöttem az megvan, a rostálógép hangját pedig elnyomta a zajvédő. Hála a tervezőnek.

Menni vissza kollégiumba norvégot tanulni. Nem egyszerű nyelv, de a vizsga közeledtével kezdtem megkedvelni. Hogy hogyan ment/megy az meg majd kiderül. 

Hirtelen ennyi. Össze kell szedni magam, ha mederben szeretnék maradni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nor-th.blog.hu/api/trackback/id/tr327372070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása