Norway - Trondheim

See the Light

See the Light

Megérkezés és elindulás

Első benyomások

2015. február 08. - Samwise

Milyen Trondheim és az élet egy huszonéves hallgató szemével?

Egy szó:  f u r c s a.

Osloban vártuk a csatlakozást. Két óránként indulnak a repteréről gépek ebbe a városba, az út 55 perc. Fent és már lent is, hála az Égnek kellő biztonsággal. Oslo-ról két rövid megállapítás: a vasútvonal közvetlen közelben van, szinte a check-in pultoknál. Nem meglepő, de ha azt mondom, hogy innen akár Trondheim-be is eljuthat közvetlenül vonaton az utazó?! ;) a másik, hogy elképesztően finom a csapvíz! Első tapasztalatok Norvégiából.

Péntek késő este érkeztem meg a szállásra, pontosabban a koliba. A rendszer egyszerű: egy ún. key box-ot kerestem fel, mikor megérkeztem. Megmondták korábban a mini széfhez tartozó kódot, én meg megkaptam a kis induló csomagom. Kulcs, szenzor és kis térkép a kolihoz. Éjfél körül érkezhettem meg. 

fullsizerender_5_.jpgSzoba 1.0 és a nyomogatni való kis szerkezet jobb fent az ablak mellett

A szoba sivár. Eleinte. Egy ágy, asztal, TV. Na jó, utóbbi helyett kétajtós szekrény, barátságos. Nem lakott itt pár hete senki, szépen kitakarított, levegő nem áporodott, sőt, egy kis szellőzőnek köszönhetően friss, túlságosan is. 10 fok van, és egy apró villanyradiátor, ami három óránként kikapcsol. Mint később megtudom azért, mert gyakoriak a lakástüzek, így egy idő után automatikusan kikapcsol. Amit lehet magamra veszek, rendes takaróm még nincs, ismerősöktől hétvégén kapok, nem törődöm sok mindennel, csak néhány gyors üzenet haza, hogy minden ok, majd alszom. Három óránként azért felkelek bekapcsolni a hősugárzót. Reggelre már kellemes 14-15 fok lehet.

Reggeli híján irány irány a bolt. Kapom a tippet, hogy nem a legközelebbi, hanem eggyel távolabbi szupermarketbe menjek, mert az jobb. 15 perc gyalog. Nem nagyon nagy, de hasonló a Batthyány térnél található szupermarkethez. Végre megérkezem. Belépek, és eltátom a számat. Finoman szólva is nem a magyar pénztárcához igazodik. Egy órán keresztül csak az árakat szoktam. Zsemleféle 3 koronától indul, kenyér pedig 20-tól. Gyümölcs kilója 15-50 korona ( 1 NOK ~ 35-40 HUF), zöldség inkább 25-től, Hús -már amilyen van- 50 NOK és ez még csak darált, a csirke 120-tól. Sertéshez amatőr, marhához pedig már profi csillagásznak kell lenni, hogy meglessük az árakat (2-300-tól...). Akciókat ki lehet fogni, a lazac épp 10 korona/10 deka. Az indulócsomagom végül egy kis olajat, makréla és tonhal konzervet, cukrot, citromot, zabpelyhet, hagymát, pár zsömlét és kis lazacot tartalmaz, olyan 250 NOK-ért. Lesz ez jobb is, de most így ez is elég. 

fullsizerender_4_.jpgSzoba 2.0 Kicsit barátságosabb (:

Visszaérvén a koliba egy jóleső étkezés után a szobámat lakom be. Mielőtt a cuccaimat pakolnám ki, még átrendezem kicsit a szobát, lehetőségekhez mérten. Pár óra, és minden a helyén. Jobb is így azért, nem érzem afféle luxus börtönnek. Router-t hoztam otthonról: lett wifi. Modern ember már-már fiziológiai szükséglete. A nap végén ellátogatok a másik kollégiumba a többiekhez. Ők közelebb vannak az egyetemhez, meg úgy a városhoz is. Gyalog megyek hozzájuk, úgy 50 perc az út, mivel még nem jártam arra, pár kitérőt tettem. Nem mindet szándékosan. Vissza már 35 perc.

Jó lesz ez, néhány dolgot meg kell szokni, fel kell venni a helyiek, a tapasztaltak szokásait, és menni fog, remélhetőleg gond nélkül. Személy szerint izgatottan várom, szinte minden percét.

Csak három óránként azt a gombot hadd nyomjam meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://nor-th.blog.hu/api/trackback/id/tr187142471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása