Norway - Trondheim

See the Light

See the Light

Idő járás

2015. március 12. - Samwise

Szokatlanul enyhe az idei március, mondják a helybeliek. Most vasárnap 10 fok volt, tiszta idő, és sütött a nap. Aztán reggelre 5 centi hó esett, majd azóta is újra kellemes az idő.

fullsizerender_24.jpgA lusta nap

Mikor január 9-én megérkeztem 10-15 fokok voltak mínuszban. A nap akkor 9 óra után kelt jóval, és a borús szürkeség után 16 órakor megint sötét volt. Hó és jég mindenütt, mint ahogy azt korábban is megjegyeztem, kissé éles váltás a hazai időkhöz képest. Gondoltam azt is, hogy most két hónapig nem is látom majd a napot... Azok a fránya sztereotípiák.

fullsizerender_23.jpgVihar
(a képek innentől időrendben következnek...)

A szélről senki nem szólt nekem mikor ide készültem. Tudtam a hideget, a jeget és az ezzel járó kihívásokat. Pedig a szél is egyértelmű , hiszen tengerpart mellett vagyunk. Nem gondoltam rá, eszembe se jutott. Ezért írom most le Nektek: ezzel is számolni kell.
A kabátom, sapkám, sálam és kesztyűm szerencsére elég védelmet adott, fent. Viszont a nadrág már hagyott kivetni, vagy ahogy nézzük, betömni valót. Sokszor előfordult ugyanis, hogy a jégeralsó mellé kénytelen voltam plusz alsóneműt ragadni magamra, mert higgyétek el: átfúj és lehűl.

fullsizerender_27.jpgA szeretett úton, Dragvoll felé

A kemény hetek után némileg enyhült az idő. Egyre többet sütött a nap, és a hótakaró egy része is olvadásnak indult. Nappal, és csak ott, ahol közvetlenül odasüt a nap. Egyébként éjszaka minden újrafagyott akkor is, most is. Valamelyik februári hétvégére riasztást adtak ki, közel az egész országra. Viharos széllökések, tetemes eső és hóvihar. Nem kellett sokat noszogatni, hogy a szobámban maradjak és bentről élvezzem a furcsa égi játékot. Ragyogó napsütés, aztán irgalmatlan havazás, majd eső, amit megint nap kísért. Mindezt fél óra alatt. Olyan hirtelen változott minden odakint, mintha valaki kapcsolókkal szórakozna. Az egész hétvége ilyen volt. Persze a norvégokat nem lepte meg, ők ilyenkor is futottak kint.

fullsizerender_25.jpgDélután 5 óra

E napok után hosszan tartó eső örvendeztetett meg minket jelenlétével, és karöltve járt fütyülős barátjával a széllel. Szerencsére túllendültünk rajta, és közel két hete a napot látjuk legtöbbet az égen. Most mar 7 óra előtt kel és 18 óra után bukik le a nap. A felhőtlen ég pedig hihetetlenül tiszta kék. Gyönyörű.

img_2054.JPGTávlatok

Emígyen vagyok, vagyunk most itt fent Északon. A következő napokra, egy-két hétre is hasonló enyhe időt mondanak. A norvég nem érti, kissé bánatos is, mert nem élvezheti a megszokott tavaszi havat, azokért kissé távolodni kell a fjord vizétől a hegyek-völgyek irányába. Amikor például Svédországba megyek át busszal -80 km légvonalban a tenger-, 10 fokot csökken a hőmérséklet. Ennyit számít a Golf-áramlat.

fullsizerender_26.jpgBékés csendélet Zugvégen

Szóval két hétig még enyhe lesz a kinti helyzet, de hogy utána mi lesz, azt nem tudom. A rügyfakadásra és az otthon megszeretett tavaszi mulatságokra viszont biztos, hogy várni kell, azért az május-júniusban lesz esedékes.

A bejegyzés trackback címe:

https://nor-th.blog.hu/api/trackback/id/tr77264355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása